certificatul-pram-1

Ce inseamna verificarea PRAM?

PRAMProtectie prin Relee Automatizare si Masura

Verificarea PRAM reprezinta masurarea rezistetei de dispersie a prizei de pamant, paratrasnetelor si masurarea continuitatii nulului de protectie.

Ce este buletinul/certificatul PRAM?

Buletinul sau Certificatul PRAM este un document emis de o societate autorizata ANRE care a efectuat probele si masuratorile.

Buletinul PRAM prezinta rezultatele masuratorilor si probelor, cu precizarea daca instalatia este sau nu este conforma cu normativele si standardele in vigoare.

In cazul in care exista neconformitati, acestea trebuie remediate.

Procedura cuprinde urmatoarele operatii:

1. Masurarea rezistentei de dispersie la prize de pamant.

2.Masurarea rezistentei de disperse la priza de pamant aferenta paratrastrasnet – acolo unde exista.

3.Verificarea continuitatii nulului de protectie la prize mono si trifazate

4.Verificarea continuitatii nulului de la tablouri electrice la utilaje si prize

LEGE nr. 319 din 14 iulie 2006

ART. 39
(9) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind:
f) prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice, precum si pentru prevenirea efectelor electricitatii statice si ale descarcarilor atmosferice;
2. HOTARARE nr. 1.146 din 30 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca. 3.3.18. Mijloacele si echipamentele electrice de protectie trebuie sa fie verificate, in conformitate cu prevederile reglementarilor si regulilor tehnice aplicabile, inainte de utilizare, la punerea in functiune, dupa reparatii sau modificari si apoi periodic (in exploatare).

Tipuri de teste posibile

1. Rezistenta izolatiei – scoate in evidenta defectele izolatiei din cauza umezeli, deteriorari materialelor izolatoare, etc.

2. Continuitatea conductoarelor de protectie si legatura echipotentiala – conductoarele de protectie conecteaza partile conductoare expuse cu pregatiri pentru impamantare.

Exemplu: un exemplu tipic care cauzeaza multe probleme sunt instalatiile vechi in care sistemul de tevi este conectat la cablarea PE. Daca tuburile/tevile sunt intrerupte prin componente din material plastic si conductorul PE nu este intact pot rezulta problem de siguranta.

3. Rezistenta impamantarii – impamantarea partilor conductoare expuse aisgura ca tensiunea pe acestea se va mentine sub nivelul periculos in cazul aparitiei unui defect.

4. Impedanta buclei – verifica eficienta dispozitivelor de deconectare la supracurent si sau curent rezidual.

5. Impedanta de linie – verifica eficienta dispozitivelor de supracurent instalate.

6. Testul RCD (residual current device) (disjunctoare protectie diferentiala)

– verifica eficienta si corecta functionare a RCD, verifica timpii de deconectare si curentii de declansare.

7. Secventa fazelor – tensiunile liniilor in sistemele multifazice sunt intarziate unele fata de altele in ordine predefinita, aceasta ordine defineste directia de rotatie a motoarelor si generatoarelor.

Din acest motive trebuie determinata secventa fazelor inaintea efectuarii conexiunii pentru evitarea deteriorarii motoarelor sau echipamentelor.


Ai nevoie de un buletinul sau certificatul PRAM? Contacteaza-ne la 0742.639.626

Verificare PRAM Bucuresti

Verificare PRAM Iasi

Verificare PRAM Cluj

Verificare PRAM Timisoara

Verificare PRAM Brasov

Verificare PRAM Constanta

Alegeti Serviciile Oferite de 07Handyman


Clienti satisfacuti

Peste 14 000 de clienti din 2009 si pana astazi


Omniasig

Servicii asigurate prin Omniasig


Garantie lucrari

Garantie 24 de luni pentru orice lucrare


Visa si Mastercard

Acceptam plata prin Mastercard si Visa.